O zi in casa lui Brancusi
Ingrediente pentru o zi geniala : dupa momentul de socializare numit " coffe " se lanseaza provocarea zilei, vizitarea unui obiectiv turistic apropiat, asadar se ia ingredientul principal si anume prietena/ prietenul dupa caz , se adauga ceva racoritor pentru drum, se alege traseul pentru plimbare, se adauga volum in difuzoare, se presara entuziasm si toata ideea se glazureaza cu putina nebunie.
Impreuna cu prietena mea, am ales sa vedem Casa Muzeu " Constantin Brancusi " care se afla in satul Hobita , nu departe de Targu-Jiu, aproximativ 25 de Km, drum suficient sa ne amintim de tot felul de momente petrecute impreuna de- a lungul prieteniei noastre. Nu ne lipsea nimic, era o zi foarte faina de vara , soarele ne- a insotit pe tot parcursul drumului, iar usoara adiere de vant il completa perfect.
De indata ce am ajuns ne- a intampinat o liniste asa placuta facuta parca sa te duca cu gandul la viata geniului Constantin Brancusi, la intrare am gasit o doamna amabila gata sa ne ofere informatii care sa ne ghideze in gospodaria Brancusi, trebuie stiut ca noi am vizitat locatia sambata si programul de vizitare se incheia la ora 17.
Casa a fost construita pe la 1870 de catre tatal sculptorului, are trei incaperi nu foarte mari, intrarea prispei fiind strajuita de stalpi care sustin inca minunata casuta, din anul 1970 ea a fost transformata in casa memorial, care adaposteste astazi o colectie de albume, scrisori, fotografii si documente referitoare la viata si opera celui care a fost parintele sculpturii moderne. Informatii utile despre marele sculptor gasiti in cadrul blogului la articolul
" Geniul romanesc" .
Turul casei si al anexelor m- a facut sa- mi dau seama ca simplitatea si bunul gust sunt suficiente sa impresioneze si ca viata nu trebuie complicata, ca exista numeroase momente care par neinsemnate, dar care acordandu- le atentia cuvenita pot face diferenta. Uitam uneori sa apreciem oamenii , lucrurile si clipele simple si trecem nepastori peste zile fara sa facem nimic pentru sufletul nostru. Exista momente cand ramai fara cuvinte sau poate sunt de prisos, exista momente cand crezi ca ai ramas singur, dar astfel de locuri te fac sa-ti dai seama ca daca ai facut lucrurile asa cum trebuie, cu pasiune si implicare, ramai de- a lungul vremii important pentru sufletul cuiva.
Spre sfarsitul vietii, Constantin Brancusi a spus: " Nu mai sunt al lumii acesteia, sunt departe de mine insumi, desprins de propriul trup. Ma aflu printre lucrurile esentiale ".
Vara geniala sa fie!