17 iulie 2011

PESTERA MUIERILOR

Peştera Muierilor (sau Peştera Muierii) se află în comuna Baia de Fier, Judeţul Gorj.. Peştera are o lungime de aproximativ 3.600 de metri, traseul amenajat pentru turişti, aflat în etajul superior, are o lungime de 573 de metri si este electrificat, Pestera Muierilor fiind prima pestera electrificata din Romania.

La baza denumirii pesterii cu apelativul de a Muierilor se afla doua legende:

Prima spune ca, in trecutul istoric, atunci cand barbatii in putere plecau sa apere tara de navalitori, femeile luau in graba copiii si batranii pentru a se adaposti in pestera care in acele vremuri era cunoscuta doar de localnici.
A doua versiune sustine ca denumirea de Pestera Muierilor ar veni de la faptul ca in zilele toride ale verii, femeile se asezau sa toarca langa intrarea pesterii, unde aerul racoritor ce rabufnea din interiorul ei le-ar fi usurat mult munca de rasucit a firului.

Alte câteva atracţii sunt Vălul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. Galeria Urşilor, unde a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urşi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice şi mistreţi. Se pare ca primele informatii scrise despre Pestera Muierii dateaza din 1870, cand arheologul Al. Odobescu a mentionat-o intr-un chestionar arheologic. De atunci, intr-o perioada de peste 100 de ani de cercetari, s-au strans multe informatii de natura stiintifica si documentara, ce demonstreaza descoperiri arheologice, paleontologice, geomorfice, biospeologice si mineralogice valoroase.